Datum: 6-9 juli 2024
Afstand: 79.7 km

De start van het evenement in Middelburg op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024. De start is een evenement op zich.

LVBHB:

  • Opening van van de Erfgoedtour zaterdag 6 juli 11:00 ‘s ochtends op het kanaal door Walcheren door “CvdK”
  • Varen met genodigden op de Terra Nova en andere schepen (Hoogaarzen)
  • Bezoek aan de oudste werf van Zeeland, de werf Meerman
  • Openingsfeest zaterdag avond met BBQ 6 juli LVBHB ‘s avonds
  • Stadswandelingen in Middelburg op zondag 7 juli

Publiek
alleen zaterdag 6 juli op de Loskade, ondervoorbehoud van sponsoring:

  • Kraampjes met nautische spullen
  • Oude ambachten behorend bij nautische wereld
  • Vis bakken & roken
  • Informatie en demonstratie bv. laden en lossen
  • Klederdracht uit de jaren 30
  • Auto’s/vrachtauto’s uit de jaren 30
  • Bezoeken van deelnemende schepen

    Daarna op maandag 8 juli vertrek uit Middelburg en met tussenstop op nader te bepalen plaats door naar Willemstad. Wellicht Bruinisse?
    Aankomst in Willemstad: dinsdag 9 juli. In Willemstad blijven we een dagje liggen voordat we op donderdag 11 juli weer vertrekken.

Datum: 11-14 juli 2024
Afstand: 84 km

  • Kursus Afmeren op Getijde water
  • Verse vismaaltijd (eigen kosten)
  • Zwemmen in Oosterschelde Water
  • Kursus oesters rapen, openen en eten om middernacht  (LW om 00u33!)😊

Het Brabantse land in. Op donderdag 11 juli ’s morgens vertrek vanuit Willemstad. Aangezien de afstand naar Veghel meer dan 80 km is plannen we een tussenstop in de Biesbosch en bezoeken we de Zwarte Schuur. En dan varen we op vrijdagmiddag Veghel in.

T.b.v. onze vele sponsoren in de Drechtsteden gaan de ‘snelle’ schepen een extra omweg maken via Dordrecht en Sliedrecht: een sponsorrondje.

Datum: 14 – 15 juli
Afstand: 79.6 km

  • Stadswandeling
  • Bezoek aan historische gebouwen/versterkingen
  • Mogelijk samenwerking met Heemkundige kring

Publiek:

  • Bezoeken van deelnemende schepen
  • Kursus wolken maken op open water 🤓
  • Activiteiten afhankelijk van de sponsoring

    Nog een heel stuk Brabant en dan Limburg in. Na vertrek op zondagochtend 14 juli vanuit Veghel plannen we een tussenstop in of nabij Helmond. Om dan vervolgens op maandag 15 juli Limburg te bereiken: Maasbracht. De stad waar ooit in de vorige eeuw een Reünie werd gehouden waarbij golfballen over de Maas werden geslagen. We blijven lekker een dag in Maasbracht liggen en scoren ongetwijfeld de Limburgse vlaai. Op woensdagochtend gaat het weer verder.

Datum: 17-20 juli
Afstand: 172,2 km

De Maas is een prachtige rivier om te bevaren. Op woensdag 17 juli is het vertrek en eerstvolgende stop is in Wanssum (Leuker Meer)

18 juli:
We vertrekken rond 9:00 vanaf het Leukermeer naar het zandgat ‘Loonse waard’ bij het plaatsje Niftrik. Dat is 53 km varen, met twee sluizen en drie bruggen. Bij km 181 gaan we de Loonse Waard in. Daar zoeken we een plekje, voor anker/spudpalen. Er is geen programma ter plaatse.

19 juli:
Rustdag. Je kan bijvoorbeeld langs de wandelroute de 4-daagse lopers aanmoedigen. Of een drankje halen bij een van de vele tentjes die langs de route staan. Met de bijboot naar de kant en eventueel met de fiets verder. Of gewoon lekker niks doen. Er is geen programma en er zijn ook geen voorzieningen.

20 juli:
Vertrek om 8 uur van Niftrik naar Woudrichem, 66 km varen. De Maas stroomafwaarts volgen tot Heusden km 230,3. Onderweg is bij Lith een bunkerstation. Bij km 230 gaan we sb uit, het Heusdenskanaal in. Daarna via Andelse en Afgedamde Maas richting Woudrichem. Daar staat ‘s avonds een frietkar op de kade waar een frietje, snackje en ijsje gehaald kan worden.

Datum: 21 juli
Afstand: 37,6 km

Zondag 21 juli:
We vertrekken om acht uur uit Woudrichem naar Vreeswijk. Route: bij Woudrichem de Boven Merwede af en bij Gorinchem naar binnen km 955,5, Merwedekanaal op. Bij Vianen oversteken naar de Beatrixsluis ( grote beroepssluis)> op Amsterdam-Rijnkanaal naar binnen schutten de Zuidersluis.

Vanaf 18:30 is de vlootschouw naar Oud-Vreeswijk, rond 21:30 ligt iedereen op z’n plek.

Datum: 24-25 juli
Afstand: 50,6 km

Europa’s grootste havenstad kunnen en willen we niet overslaan! Woensdag 24 juli is met stroom mee via de Lek. Er is ook een mogelijkheid voor kleinere schepen via de (ook) prachtige route over de Hollandsche IJssel naar Rotterdam. Die route is echter in een dag moeilijk/niet haalbaar en we proberen zo veel als mogelijk gezamenlijk op te trekken. We blijven in Rotterdam de donderdag (25 juli) liggen en gaan dan op vrijdagochtend verder naar Leiden

Datum: 26 juli
Afstand: 53,3 / 43,2 km (2 varianten)

Deze route is gesplitst in twee routes: een over Gouda en Alphen en een via de Parksluizen en over Delft en Leidschendam via de Schie en de Vliet. Onderaan vind je dan ook 2 routekaartjes.

Groep 1: gaat over Gouda> Alphen> Leiden
Deze vloot word aangevoerd door de luxemotor Resnova.

Leiden kennen we nog heel goed van ons jaarlijkse evenement aldaar: Sail Leiden in 2018. Dat beviel Leiden (en ons) zo goed dat Leiden ons graag nog eens ontvangt. Boerengat uit, bakboord uit, stroomopwaarts. Bij km 995 de Hollandse IJssel in draaien. Doorvaren tot Gouda, Julianasluis. De Gouwe volgen tot Gouwesluis, Bakboord uit de Oude Rijn op richting Alphen aan de Rijn. Deze volgen tot Leiden. Op de 4 sprong over steken, Leiden in, Zijlsingel.

Groep 2: gaat via de Parksluizen> Delft> Leiderdorp> Leiden
Deze vloot wordt aangevoerd door sleepboot Harmonie Sr.

We komen op vrijdag 26 juli aan in Leiden en blijven het hele weekend (27/28 juli) daar liggen.

Vlakbij Leiden is er volop gelegenheid voor eenieder (de jeugd voorop) om zich uit te leven in zeilbootjes. Of houden we ook met zijn allen nog eens een vlootschouw? Kansen genoeg in het lange weekend Leiden.

Op maandagochtend 29 juli vertrekken we weer met ongetwijfeld een heel hoop mooie herinneringen aan een weekend van gastvrij onthaal in Leiden.

Datum: 29 – 30 juli
Afstand: 46,3 km

Vele wegen leiden naar Rome. Maar ook vele vaarwegen leiden naar Amsterdam. Ook hier geldt echter dat we liefst allemaal gezamenlijk via dezelfde route gaan.

Na vertrek vanuit Leiden op maandagochtend 29 juli blijven we dinsdag 30 juli in Amsterdam om dan op woensdag 31 juli verder te gaan.

Datum: 31 juli
Afstand: 55,6 km

Vanuit Amsterdam loopt de route via het IJsselmeer naar Enkhuizen en van daaruit naar Friesland (Stavoren). We vertrekken op woensdag 31 juli naar Enkhuizen en komen daar dezelfde dag aan bij het Zuiderzeemuseum. Dinsdagavond 30 juli is er een schipperspalaver op de Terra Nova waar we de overtocht, het weer en zo nodig alternatieve routes of uitstel bespreken.

Op 1 augustus blijven we in Enkhuizen en bij het ZuiderZee Museum. Vertrek uit Enkhuizen staat gepland voor vrijdag 2 augustus “ijs en weder dienende”. Ook daar is weer een palaver voor vertrek: donderdagvond 1 augustus, op de Terra Nova.

Datum: 2-5 augustus
Afstand: 93,8 km

Op donderdagavond 1 augustus is er voor de schippers die de oversteek naar Stavoren gaan maken palaver op de Terra Nova, met waterkaart en weerbericht. De vloot vertrekt vrijdag 2 augustus uit Enkhuizen naar Leeuwarden. Dat is te ver voor een dag en daarom zijn er twee mogelijke tussenstops: Stavoren of IJlst. De bedoeling is dat ongeveer de helft van de schepen (de kleinere schepen) naar IJlst door vaar. Zie deelkaartje variant A hieronder. De schepen voor IJlst schutten vanaf het IJsselmeer in Stavoren door de Johan Frisosluis en varen via Morra, Fluessen, Prinses Margrietkanaal, Heegermeer en Wimerts naar IJlst. Wat precies ’grotere’ en ‘kleinere’ schepen zijn bepalen we nog in overleg met de havendienst van Sneek. Want als we vertrekken uit IJlst is het Sneekweek en dan ligt Sneek flink vol. 

De andere helft (de grotere schepen) overnacht in Stavoren en neemt de volgende dag vanaf Heeg de route via Jeltesloot en Prinses Margrietkanaal.

In Friesland maken we gebruik van aanlegplaatsen van de Marrekrite. Het is een erecode om een vlag van de Marrekrite te kopen, omdat met dit geld de aanlegplaatsen worden onderhouden.

De schepen die hun tussenstop in Stavoren doen meren af in de Spoorhaven en zonodig deels in de oude haven. Bij vertrek naar Leeuwarden moeten ze eerst weer naar buiten en dan bij de Johan Frisosluis naar binnen. In zowel Stavoren als IJlst zorgen lokale ‘Erfgoedtour havenmeesters’ voor een soepele ontvangst.

Datum: 7 – 8 augustus
Afstand: 52,3 km

Ook voor deze etappes weer een schipperspalaver: op dinsdagavond 6 augustus, op de Terra Nova. We hebben een bijzonder mooie route voor de boeg: via de Dokkumer Ee, het Dokkumer Grootdiep, het Lauwersmeer en het Reitdiep. Een deel van onze schepen  kan overnachten in Dokkum. Voor de anderen zijn er ankermogelijkheden en Marboeien op het  Lauwersmeer en bij Dokkumer Nieuwezijlen.

In Zoutkamp liggen we allemaal 1 nacht, verdeeld in twee groepen. Vanwege grootschalige werkzaamheden kunnen we daar niet allemaal tegelijk terecht. We vragen schepen met spudpalen om te ‘ankeren’ in het gebied tussen de gemeentelijke jachthaven en de camping Rousant. Op die manier creëren we vaste punten waar de overige schepen aan af kunnen meren zodat er eilandjes van schepen ontstaan. Varen naar de wal kan met eigen bijbootjes en wellicht vaart de ZK4, vissersboot van het visserijmuseum als een pontje tussen wal en schepen.

Daarnaast zijn er afmeerplaatsen bij de Reitdiepkade.

Hoe dan ook is de bedoeling dat we op zaterdag 10 augustus aankomen in Groningen. We meren daar af aan de Hoge en Lage der A, in de Zuiderhaven en zonodig ook nog deels in het Verbindingskanaal.

 

Datum: 11 augustus
Afstand: 32,2 km

Via het mooie en meanderende Reitdiep varen we naar Groningen. Je kan genieten van de prachtige natuur en natuurlijk vaar je door Garnwerd met zijn beroemde café Hamming, waar de wieg heeft gestaan van de Noordelijke schippers. Hier heeft jarenlang de Tjalkendag plaatsgevonden. We vervolgen het Reitdiep de stad in via sluis Dorkwerd.

Om een vlotte passage door de Stad mogelijk te maken zullen een aantal schepen een dag eerder aankomen in Jachthaven Reitdiep in Groningen om er te overnachten. De bemanningen van die schepen zullen worden verwelkomd met een borrel bij het Havenkantoor.

We meren in Groningen af aan de Hoge en Lage der A, in de Zuiderhaven en zonodig ook nog deels in het Verbindingskanaal.

Datum: 12 augustus
Afstand: 27,0 km

Op maandag 12 augustus vertrekken de Terra Nova en de schepen die conform de beperkingen van de maximale maatgeving op de Drentsche Hoofdvaart kunnen varen naar Assen.

De officiële maximale afmetingen zijn: L x B x D x H: 26,8 x 5,8 x 1,55 x 5,4 meter.

Echter door ondieptes in de vaart wordt geadviseerd een maximale diepgang van 1,25 meter aan te houden.

Voor Assen wordt een ligplan gemaakt om zoveel mogelijk schepen op een prominente plaats in de stad te laten afmeren.

Datum: 12 – 14 augustus
Afstand: 143,7 km

Voor de deelnemers die niet via de Drentsche Hoofdvaart noch via het wad gaan is de volgende etappe: van Groningen naar Dronten. Bij redelijk weer ligt het voor de hand via het IJsselmeer te varen en dan door de Ketelsluis Flevoland in. Bij slecht weer is de binnendoor-route via de Noord Oost Polder een alternatief.

Vertrek vanuit Groningen op maandag 12 augustus en aankomst in Dronten (bij het Mechanisch Erfgoed Centrum; MEC) op woensdagmiddag 14 augustus. Eventuele mogelijke tussenstopplaatsen worden vroegtijdig bekendgemaakt. In Dronten blijven we op donderdag 15 augustus liggen en kunnen het MEC bezoeken. Vertrek uit Dronten op vrijdag 16 augustus en zelfde dag aankomst in Hasselt (etappe 15).

Datum: 16 augustus
Afstand:  44,8 km

Hasselt is het eindpunt van de ErfgoedTour 2024. In Hasselt willen we een majestueuze Sail In organiseren, een feestelijke invaart in de binnenstad en een “slotfeest”. En wie weet: nog veel meer. Ook degene(n) die de hele of delen van de ErfgoedTour hebben gemist zijn van harte welkom in Hasselt!

Wil je één of meerdere dagen mee vul dan het onderstaande formulier in.
Per dag willen we max. 10 personen mee aan boord hebben.